Aroma’s

Een aroma is een mix van verschillende componenten

Een aroma is onzichtbaar, maar resulteert in een smaakexplosie!

Met een aroma geef je je product karakter en maak je het herkenbaar of juist uniek.

Met behulp van een aardbei aroma, kun je een liter yoghurt ook echt naar aardbei laten smaken. Als je echte aardbeien zou gebruiken, verdun je de yoghurt en de aardbeien.  Dan krijg je niet dezelfde sterkte van de smaak van aardbeien en de yoghurt.

Wist je dat een aardbei van nature bestaat uit:

  • Water 89.5 %
  • Koolhydraten 6.5 %
  • Vezels  2.0 %
  • Eiwitten 1.0 %
  • Vetten 0.5 %
  • Mineralen 0.5 %
  • Aroma componenten 0.005 %

 

Deze aroma componenten zijn een samenstelling van ongeveer 400 verschillende geur moleculen. Een hele kleine hoeveelheid mix van aroma componenten maakt je product.

Deze samenstelling wordt bepaald door meerdere factoren. Een paar voorbeelden van deze factoren zijn: hoe rijp is de aardbei, welke variateit is de aardbei, komt de aardbei uit een kas of van het land etc.

We maken onderscheidt tussen drie verschillende categorieën:

Natuurlijke Aroma's

In natuurlijke aroma’s gebruiken wij de zuivere moleculen die uit de natuur geïsoleerd zijn. Maar ook extracten worden hierin gebruikt. De isolatie van deze moleculen kan bijvoorbeeld gebeuren met destillatie.

Natuurlijke extracten en preparaten

Voor natuurlijke extracten extraheren we de smaak uit een bepaald voedingsmiddel. Denk hierbij aan een gember extract. Hierbij kiezen we het juiste uitgangsmateriaal, bijvoorbeeld verse of gedroogde gember, en gaan de smaak hiervan isoleren. We kunnen kiezen om het volledige smaakprofiel te extraheren, maar ook een gedeelte hiervan. Bijvoorbeeld alleen het pittige van gember.

Aroma’s

In de categorie Aroma’s hebben we het over dezelfde moleculen die gebruikt worden bij natuurlijke aroma’s en extracten. Alleen deze moleculen worden niet uit een natuurlijke bron geïsoleerd.